libros_ca

UNIVERS CULTURAL. ELS MEUS LLIBRES

@joseptorrentscomas

El MEU ÚLTIM LLIBRE

«Les Fragancias Olvidadas de Ultramar» és una novel·la costumista que narra la vida d’un precursor de fragàncies per a perfums, que viatja a les Filipines a la recerca d’arbustos i flors aromàtiques quan l’arxipèlag formava part de l’imperi colonial espanyol.

Els fets, que transcorren durant el darrer terç del segle XIX i la primera meitat del segle XX, s’emmarca en el context històric de la Barcelona modernista, l’imperi monàrquic espanyol en decadència i les guerres locals i globals d’aquell període.

L’eix narratiu gira al voltant de les vicissituds professionals i personals del protagonista: Un jove emprenedor, visionari i aventurer, fill d’una família aristòcrata barcelonina, que viatjarà pel món en temps convulsos i coneixerà persones que marcaran la vida, com la dona mestitza espanyola-filipina amb què viurà una intensa història d’amor i que serà la seva dona.

A diferents parts de la novel·la, es descriuen les cases d’estiu de la societat barcelonina de principis del segle XX, i l’ambient bucòlic i permissiu dels balnearis centreeuropeus de finals del segle XIX, on l’aristocràcia i la burgesia complaïen els sentits sensuals a alhora que buscaven acords empresarials.

En el pla polític, s’analitza la pèrdua de les Filipines per part d’Espanya recordant la mort de l’heroi filipí, José Rizal, i les conseqüències de la manca de visió de futur per part dels poders econòmics i governamentals de llavors. Recordant les fragàncies que percebem durant les nostres vides, s’ofereix un relat interessant i una visió global del món empresarial i polític de l’època.

A l’últim capítol es descobreix la clau per donar continuïtat als insuperables efluvis i aromes de les fragàncies d’ultramar, que al seu dia va crear el protagonista, i que durant anys van estar oblidades.